Ett bra täcke är ofta grunden till en god natts sömn. Men hur ska du tänka när du väljer ditt duntäcke? Det finns många olika duntäcken och alla har olika bra kvalité och kostar olika mycket. Oftast är det dunet i täcket som skiljer sig mellan de olika sorterna och det är det som avgör kvalitén. Äkta och bättre dun gör täcket fluffigare och ger det en längre livslängd. Det pris som täcket har beror ofta på hur dyrt dunet är och hur mycket dun det finns i det. Oftast är lite bättre dun dyrare och därför kan dyrare duntäcken ha bättre kvalité än de lite billigare.

Att tänka på vid köp

Ett duntäcke är fyllt med dun eller små fjädrar från fåglar. Fyllningen kan variera med olika sorters dun och från olika fåglar, detta kan göra skillnad för täckets kvalité och det kan till exempel påverka hur bra isolerat och tungt ett duntäcke är. Något som kan vara viktigt att tänka på vid köp av duntäcke är dess bärighet. De flesta duntäcken är märkta från skalan 2 till 13, där 13 är bäst. Det går att säga att bärighet är hur bra täcket är på att rätas ut efter att man tryckt ihop det, men det visar även på hur bra isolerat täcket är, vilket hör ihop med dunet.

Gör priset skillnad?

Vid val av ett duntäcke med väldigt lågt pris kan man förvänta sig en kortare livslängd då de ofta har en lägre halt av dun och en lägre kvalitet, i och med att bättre dun är dyrare. Om du istället köper ett duntäcke i en högre prisklass kan du förvänta dig en högre kvalité och bättre dun. Köpa exklusiva duntäcken kan du smidigt göra på The White Plot. Vissa täcken har dock ett högre pris för att det är ett märkestäcke och därför kan du inte vara helt säker på att det högre priset ger en mycket bättre kvalitet. Men det korta svaret är att oftast gör priset skillnad.