Dörren – en vanlig väg in för tjuven

dorrNär det kommer till inbrott är dörren ofta den svaga länken. Detta gäller särskilt när det kommer till lägenheter som ligger högre upp än bottenplan. Dörren är en praktisk väg in och ut för inbrottstjuven. Den gör det enkelt att transportera ut stöldgodset från lägenheten eller huset. För att minska risken för inbrott är en säkerhetsdörr ett bra alternativ. Spontant kanska man kan tro att säkerhetsdörrar är väldigt tråkiga rent design- och utseendemässigt, men det finns faktiskt riktigt snygga och säkra dörrar.

Timerinställd eller rörelseaktiverad belysning

Ska du resa bort en vecka på sommaren, kring jul eller påsk eller under någon annan period då många reser bort? Då är det bra att tänka på att det vid dessa tidpunkter även råder högsäsong för bostadsinbrott.

Det finns  dock många bra sätt att effektivt förebygga inbrott.  Det viktigaste är förstås att se till så att alla fönster är helt stängda och att dörrarna är ordentligt låsta. Du bör också berätta för dina grannar att du ska resa bort så att de kan hålla lite koll på din bostad. De kanske även kan ta hand om din post. En överfull postlåda är ett säkert tecken på att ingen varit hemma på ett tag.

Ett problem som är lite knepigare att hantera är de riktigt organiserade tjuvarna. Inte sällan bevakar de bostäder för att se om ägaren kommer och går som vanligt och framförallt om det antingen är tänt eller släckt  i huset under hela dygnet.

För att markant försvåra för en tjuv att bedöma om du är hemma eller inte kan du använda dig av olika former av belysning som tänds och släcks automatiskt på olika tidpunkter.

Det vanligaste och billigaste alternativet är att använda sig av timerinställd belysning.  Du använder dig då av timers som du ställer in så att de tänder och släcker lamporna på olika tidpunkter under dygnet.

En annan vanlig metod är att installera strålkastare med inbyggda rörelsedetektorer som tänder lamporna så fort någon kommer tillräckligt nära huset.

Du kan också montera upp rörelsedetektorer utanför huset som du kopplar till vissa lampor i ditt hus. Tanken är att tjuven då ska misstänka att någon vaknat och tänt lamporna. Ett alternativ om du har kameraövervakning på din tomt är att koppla kamerorna till ett antal lampor i ditt hus som ska tändas så snart en rörelse upptäcks.