Badrumsrenovering har blivit mycket populärt under senare år tack vare den ökade mängden TV-program och tidskrifter som ger inspiration och tips. Det förmånliga ROT-avdraget bidrar naturligtvis ytterligare.

Det första steget vid alla typer av renoveringar i hemmet är att få inspiration. Börja med att läsa magasin, titta runt på nätet, fråga vänner och bekanta och så vidare.  Det är bra att veta i grova drag vad man vill ha redan innan man börjar ta in offerter. Man kan också få bra råd på nätet.

Försök därefter rita upp (för hand eller i ett datorprogram) hur du vill att badrummet ska se ut efter renoveringen. Rita in handfat, toalettstol, dusch och/eller badkar, tvättmaskin och eventuella övriga möbler. Med detta som underlag blir det lättare att få en korrekt offert och det gör också arbetet enklare för hantverkarna.

Om entreprenören anser att något behöver ändras av tekniska eller andra anledningar är det viktigt att uppdatera ritningen så att inte missförstånd uppstår.

När arbetsfasen påbörjas ska det inte råda några som helst tveksamheter kring det nya badrummets utformning. Om något skulle behöva göras om leder det snabbt till mycket extraarbete med ökad kostnad som följd.

Badrumsrenovering tillhör de större investeringarna du kan göra i ditt hem och det är inte enkelt att ändra sig i efterhand kring valen av färger eller material. Ta dig därför den tid du behöver till att välja inredning som du med säkerhet kommer att trivas med i många år. Ha även i åtanke vad en framtida köpare av bostaden skulle föredra om du planerar att flytta inom de närmaste åren.

Välj alltid blandare, handfat, dusch, toalettstol och annan inredning av hög kvalitet. Detta gäller även om du väljer kakel och klinker. Det är olika kvalitet och utseende på materialet och att jobbet lir bra gjort är extremt viktigt. Om du köper för billig inredning riskerar du merkostnader på sikt om inredningen inte skulle hålla måttet. Av den anledningen bör du helst välja märkesvaror från kända tillverkare, med god potential att behålla sin funktionalitet och sitt utseende i många år framöver.