Enhetlig heminredning med tema

Ska du inreda ditt hem, eller något av rummen i hemmet? Med det stora utbudet av möbler och inredningsprodukter som finns idag kan det vara svårt att bestämma sig hur rummet ska möbleras och inredas. När du ska sätta igång är därför ett råd att bestämma ett generellt tema först. Vill du exempelvis inreda in en lantlig stil? Marin stil? Eller kanske en modern industriell stil? När du har hittat ett tema som faller dig i smaken blir material-, färg- och inredningsval betydligt lättare.

Inred med möbler först och därefter med detaljerna

Börja inte med att köpa prydnader och mindre inredningsprodukter. Det är bättre att starta med det som tar mer plats, och som dessutom är det centrala blickfånget, nämligen möblerna. Tänk också på att planera eventuell förvaringslösning innan du fortsätter med mindre detaljer som tavlor och hyllor. Inom det lantliga temat för heminredning brukar äldre och vitmålade möbler i trä fungera bra. Den marina stilen lutar sig ofta tillbaka på robusta material i trä och textil, medan den industriella stilen är avskalad och ofta kombinerar olika material som till exempel betong, koppar och metall.

När du har bestämt dig för de större möblerna är det dags att ytterligare sätta prägel på rummen med hjälp av detaljer och småmöbler, såsom tavlor, mattor, krukor och lampor. Har du inte hittat möbler som lyckats tematisera ditt hem i den stil du önskar kan du garanterat gör det nu med de mindre inredningsprodukterna.

Fräscha tilll det med nya tapeter

Om det inte behövs någon, eller om man inte är redo för en, totalrenovering av hemmet kan mycket förändras med nya tapeter. Mörka och ljusa tapeter ger helt olika känsla i rummet och kan göra stor skillnad på helhetsintrycket. Vårt förslag är att du väljer en ganska neutral ljus tapet. Denna kan på en kortvägg i rummet ersättas med en fondvägg eller fototapet.

Miljömärkta TV-apparater

Under de senaste åren har det talats mycket om miljömärkning av hemelektronik. Strömförbrukning, materialval, livslängd och möjligheter till återvinning är bara en liten del av alla parametrar man måste ta hänsyn till.

Tv-apparaten är en av de mest energikrävande elektronikprylarna i våra hem så här finns det mycket att vinna på ett grönare tänk. Både för plånboken och miljön. Hur mycket el en TV drar varierar stort mellan olika modeller och det är framförallt skärmstorleken som påverkar. Bland de många tv-tillverkarna på marknaden är skillnaderna också stora och några märken har kommit längre än andra när det gäller att energieffektivisera sina modeller.

Philips tillhör de tillverkare som har gått allra längst. Deras Econova-serie, som finns i flera populära skärmstorlekar, har fjärrkontroller som laddas upp via solceller. De flesta komponenterna i apparaterna är återvinningsbara och deras strömförbrukning är häpnadsväckande låg.

Också Samsung har satsat stort på energisnåla modeller och kan idag stoltsera med Svanenmärket på sina apparater.

Om Svanenmärket är ett relativt sällsynt miljömärke på TV-apparater så är EU:s Ecolabel betydligt vanligare. Här återfinns ett stort antal modeller från ledande tillverkare som LG, Sony, Sharp och Toshiba i tillägg till Philips Econova-modeller.

Ofta krävs det tyvärr en hel del research för att ta reda om en tv-apparat är miljömärkt eller inte. Trots många miljömärkta modeller i sitt utbud så är de flesta tillverkare ganska dåliga på att fokusera på miljöaspekten i informationen på sina webbplatser. Ofta måste man ge sig in i de olika modellernas specifikationslistor och gå igenom tråkiga prestandatabeller för att finna information om miljömärkning.

I det avseendet tillhör Sharp undantagen. Här finns både lättläst allmän information om miljöaspekten och den återkommer även ofta på de olika produktsidorna. För många potentiella TV-köpare  känns nog detta ganska uppfriskande i kontrast till det tekniska malandet som man matas med hos de flesta tillverkare.