En köksrenovering är vanligtvis ett stort projekt som ofta blir detsamma som att skaffa ett helt nytt kök. Det är mycket i ett kök som måste planeras noggrant innan man kan göra inköp. Det finns i dag många olika detaljer att välja på – allt ifrån handtagen på kökslådornas design till utplacering av köksöar. För den som inte känner sig ha behov av en totalrenovering av köket kan just nya kökhandtag eller köksknoppar vara ett sätt att skapa förändring. Detta kan dessutom de flesta byta själva utan att anlita hantverkare.

Anpassa köket efter rummets förutsättningar

Det enda som sätter gränser för vad man kan göra är rummets form och storlek.  Det avgör om det kan bli ett parallellkök, ett U-kök, ett I-kök, ett linjärt kök eller ett kök där det också finns en köksö.

Parallellköket passar bäst i hem som har ett kök med en liten rektangulär golvyta. Det U-formade köket ger rejält med förvaringsutrymmen och arbetsytor medan det I-formade köket ger luft och rymd så att köket kan bli en plats där man trivs och vill vara tillsammans. Det linjära köket, det vill säga allt mot samma väggyta, blir bäst i öppna planlösningar. Köksön kan ingå i flera av alternativen. Det ger ökad trevnad och några extra arbetsytor.

Det är mycket att tänka på och det kan ta tid. Låt det ta tid. Ett nytt kök kommer att kosta en hel del pengar, det ska fungera problemfritt under en lång tid framöver och det är därför viktigt att allt blir rätt från början.

Köket är en plats där det finns väldigt många saker som ibland används samtidigt. Det är en plats som lätt kan bli stökig om det inte finns tillräckligt med praktiska förvaringsplatser för alla nödvändiga prylar. Det gäller därför att hitta rätt slags skåp och förvaringslådor för allt som behövs. Utbudet av skåp, bänkar, hyllor, diskbänkar, lådor och annan köksutrustning är i dag mycket stort och det gäller därför att fundera ordentligt innan man bestämmer sig för vilken stil man ska satsa på. På Creoform hittar du allt för köksrenoveringen, från köksluckor till köksfläktar.