Planerar du kanske att måla om din husfasad, eller möjligtvis en grupp med utemöbler som har blivit väldigt slitna och fula? Då finns det en del viktiga aspekter som du ska ha i åtanke när du väljer färg. Det mesta handlar om att välja en färg som är anpassad för utomhusbruk, som är tålig och som klarar av det klimat som vi har i Sverige.

Färgval

När det kommer till husfasader så finns det en del regler som du måste förhålla dig till. Du får helt enkelt inte måla om ditt hus i vilken färg du önskar. Detta beror på att helhetsintrycket i ett bostadsområde är väldigt viktigt. Det ska alltså inte vara något hus som sticker ut så pass mycket att det kan upplevas som störande för helheten i ditt område.

Typ av färg

Det är oerhört viktigt att färgen har alla de egenskaper som ytan behöver. Det finns exempelvis vissa delar av ett hus som tar mer stryk av väder och vind, och då måste dessa delar ha en färg som är extra tålig och anpassad efter detta. Förarbetet är också väldigt viktigt för ett hållbart resultat. Om du slarvar med att förbereda underlaget för färgen så kommer den inte att skydda och hålla.